poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Kasztany jak przyrzadzic

Jak przyrządzić pyszne kasztany jadalne? Entuzjaści kasztanów zacierają ręce, bo jesień i zima to sezon na ten smakołyk. Kupując kasztany zwróćmy uwagę na to, żeby były ciemne i błyszczące, bez plam. Dzięki takiej selekcji zawsze wybierzemy dobrze, bo nie kupimy starych i spleśniałych.


Idealnie upieczone kasztany powinny być koloru złotego, z zewnątrz najlepiej lekko chrupiące, o delikatnym miąższu w środku.

Jak smakują pieczone kasztany? Jeśli chcesz możemy to robić to robić interaktywnie na private. Większość była spleśniała, a my, pomimo instrukcji pieczenia podanej na opakowaniu, przygotowałyśmy je zupełnie nie tak jak trzeba. Jak gotować, jak piec kasztany jadalne?


Smaż kasztany na wysokim ogniu, przez około minut, pamiętając o częstym podrzucaniu ich do góry. Przed końcem pieczenia na patelni spryskaj kasztany odrobiną czerwonego wina. Jak kupić dobre kasztany jadalne.


Przy zakupie kasztanów jadalnych należy zwrócić uwagę, aby były one ładne, lśniące, nieuszkodzone, bez okrągłych dziurek oznaczających robaka w środku i przebarwień.

Powinny być dość ciężki. Lekkie mogą być wysuszone w środku. Przy potrząśnięciu kasztanem powinno się mieć uczucie. Jak wiadomo najlepsze kasztany są na Placu Pigalle ale te które pojawiają się jesienią i zimą w polskich sklepach też nie są złe. Najważniejsze to naciąć ich twardą skórkę przed pieczeniem.


Najlepiej naciąć na krzyż od strony względnie miękkiego, spiczastego czubka. Ja nacinam kasztany z obłej strony na krzyż lub wzdłuż. Następnie przekładam na blachę do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na minut. Gotowanie to najprostszy sposób na przyrządzanie kasztanów.


Reszte kasztanów wyciągany i nacinamy na krzyż z bardziej wypukłej strony, będzie nam łatwiej je obierać. KASZTANY JADALNE - CO Z NICH ZROBIĆ I DLACZEGO WARTO JE JEŚĆ? Kasztan jadalny czyli castanea sativa to duże liściaste drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnego, w Azji Mniejszej i na Kaukazie.


Jego owoce, nazywane czasem maronami, wyglądają bardzo podobnie do owoców powszechnego w Polsce kasztanowca zwyczajnego Aesculus hippocastanum. Są od nich nieco mniejsze i mają. W Polsce kasztany uprawia się głównie na pomorzu i śląsku.


Przygotowanie jadalnych kasztanów to sprawa niezwykle prosta i szybka. W okresie jesiennym są one dostępne w prawie każdym większym markecie lub sklepie.

Jest to więc idealna okazja, by je jeść póki są. Poniżej pokażę Wam jak ja lubię je przygotowywać by zawsze wychodziły perfekcyjnie. Kluczem do sukcesu są odpowiednie kasztany.


Kasztany świeże można spożywać na surowo, natomiast. Pieczone kasztany możecie kojarzyć sprzedawane prosto z ulicy i takie zimą smakują najlepiej - my je wspominamy jako przekąskę po zimowych wypadach z dziećmi na lodowisko :-). Okazuje się, że jadalne kasztany doskonale wpływają na naszą odporność, wspomagają procesy zachodzące w organizmie, a nawet działają przeciwbólowo. Warto jeść je regularnie. Sprawdźmy, jak jeszcze wpływają na nasze zdrowie oraz w jakiej postaci smakują najlepiej.


Po upieczeniu, jeszcze gorące kasztany obieramy ze skórki. Obrane kasztany przekładamy do garnka. Dodajemy mleko, wodę - po około 2ml na 3gramów kasztanów i laskę wanilii - ewentualnie łyżeczkę cukru wanilinowego. Gotujemy około godzinki. Kiedy kasztany jeszcze się gotują, w drugim małym garnuszku topimy cukier i robimy karmel.


Do poradnika jak upiec jadalne kasztany przypisano następujące tagi: orzech orzechy przepis upiec jadalne pieczenie kasztany orzechami orzechów kasztanów warzywa i owoce. Na jesień najłatwiej dostać jadalne kasztany. Dlatego dziś przepis na ich przygotowanie.


Pewnie mało kto z was jadł takie kasztany a szkoda, bo są naprawdę dobre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty