W sezonie jesiennym warto przygotować sobie na przekąskę kasztany jadalne. Ja jem je same, ale można je lekko posolić lub zjeść na słodko polane miodem. Często wykorzystuje się również purée z kasztanów jadalnych do przygotowania ciast i deserów. Kupując kasztany w sklepie, wybieraj te błyszczące, ciężkie i pełne, bez oznak gnicia i pleśni. Większość była spleśniała, a my, pomimo instrukcji pieczenia podanej na opakowaniu, przygotowałyśmy je zupełnie nie tak jak trzeba.
Lista przepisów na pieczone kasztany jadalne z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Sprawdzony przepis na kasztany od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku!
Przepisy z kategorii kasztany. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Wystarczy, że natniesz je nożykiem, a następnie upieczesz w niezbyt wysokiej temperaturze przez kilkadziesiąt minut lub usmażysz na wysokim ogniu z dodatkiem czerwonego wina. Ja nacinam kasztany z obłej strony na krzyż lub wzdłuż.
Następnie przekładam na blachę do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na minut.
Wyjmuję ostrożnie i podaję gorące! Dzisiaj na moim blogu przepis na nalewkę z kasztanów. Cała procedura jest maksymalnie prosta – kroimy kasztany na małe kawałki i zalewamy spirytusem. U mnie na butelkę 2ml poszło 1ml spirytusu. Zamykamy w ciemnym miejscu na dwa tygodnie i co kilka dni potrząsamy.
Owoce w cieście - co zrobić, aby nie opadły? Owoce kroję na mniejsze kawałki i obtaczam w mące, a następnie układam na cieście. Po takiej czynności, owoce nie opadną na dno.
Z pewnym poświęceniem C. Choć to zaledwie jedna malutka trufla, niesamowicie wpływa nie tylko na smak, ale i samopoczucie konsumentów. Gotowanie to najprostszy sposób na przyrządzanie kasztanów. Reszte kasztanów wyciągany i nacinamy na krzyż z bardziej wypukłej strony, będzie nam łatwiej je obierać.
Ostatnio znalazłam gdzieś na necie przepis wypróbowany przez nas już razy (same sukcesy :))). Tak szybciutko podpowiewymyć kasztany, ponacinać na krzyż po wypukłej stronie, zalać je wodą (ja daję z górką, żeby pływały ;)) i tak pozostawić na co najmniej minut. A w domu najlepszy i najszybszy sposób to naciąc w poprzek skórki, wrzucić na blachę do rozgrzanego do 200st. Składniki: g suszonych kwiatów kasztanowca (jeśli nie mamy swoich zebranych wiosną, można je dostać w sklepie zielarskim), g suszonych kasztanów lub 1g młodych niedojrzałych kasztanów, l wódki.
Nalewka z kasztanów - przygotowanie. Kasztany kroimy lub tłuczemy na małe kawałki. Umieść kasztany w garnku z gorącą wodą i gotuj przez około minut.
W tym samym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200C. Po minutach wyjmij kasztany z wody i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Tak przygotowane kasztany przekładamy do garnka, nacięciem do dołu. Zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła kasztany. Po tym czasie przekładamy na kratkę do pieczenia nacięciem do góry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 2stopni. Kratkę układamy na najniższej półce w piekarniku.
Sezon kasztanowy uwazam za rozpoczety:) dlatego zapraszam Was na bardzo, bardzo dlugo lezakujacy w folderze przepisy i niepublikowany filmik:) Jako ze dzis kupilam kasztany , przypomnialam sobie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kasztany jadalne. Dziś chciałam przedstawić Wam przepis na kasztany jadalne.
Postanowiłam ugotować coś, co będzie dość proste do odtworzenia i jednocześnie pozwoli wydobyć z kasztanów ich charakterystyczny smak. Wybór padł na poczciwą zupę dyniową. Wydaje mi się, że pieczone kasztany bardzo fajnie uzupełniają smak dyni.
Znam ten przepis od koleżanki. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i pyszny. Wyciąg z kasztana zapobiega zastoją żylnym i obrzękom.
Jeśli mamy skłonności do żylaków powinniśmy profilaktycznie wcierać w nogi maść z kasztanów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.