piątek, 9 października 2015

Kasztany przepis

W sezonie jesiennym warto przygotować sobie na przekąskę kasztany jadalne. Ja jem je same, ale można je lekko posolić lub zjeść na słodko polane miodem. Często wykorzystuje się również purée z kasztanów jadalnych do przygotowania ciast i deserów. Jak przyrządzić pyszne kasztany jadalne?


Entuzjaści kasztanów zacierają ręce, bo jesień i zima to sezon na ten smakołyk. Większość była spleśniała, a my, pomimo instrukcji pieczenia podanej na opakowaniu, przygotowałyśmy je zupełnie nie tak jak trzeba.

Wszystko zgodnie z przepisem-kasztany pięknie ponacinane, obgotowane, upieczone. Po upieczeniu miejsca nacięć pięknie pootwierane (wyglądały identycznie jak na Pani zdjęciu) ale obrać się ich nie dało. Raz próbowałam obrać na gorąco, prawie parząc sobie palce, próbowałam też na ciepło i nawet na zimno. Wystarczy, że natniesz je nożykiem, a następnie upieczesz w niezbyt wysokiej temperaturze przez kilkadziesiąt minut lub usmażysz na wysokim ogniu z dodatkiem czerwonego wina.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Pieczone kasztany jadalne przepis - Durszlak. Nalewka z kasztanów to nie tylko pyszny trunek, ale i lekarstwo, które kiedyś nasi przodkowie zawsze mieli w domu.


Nie można sprawdzić, jaki to rodzaj energii, ani jej zmierzyć.

Radiesteci mogą jedynie stwierdzić za pomocą wahadła, czy dla konkretnej osoby jest to dobre, czy złe. Z pewnym poświęceniem C. Choć to zaledwie jedna malutka trufla, niesamowicie wpływa nie tylko na smak, ale i samopoczucie konsumentów. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii kasztany. Idealne w okresie jesiennym ;-D min łatwe tanie.


Do wyjadania wprost ze słoiczka lub jako dodatek np do lodów. Syrop można zużyć do herbatki:) min łatwe przystępne. Sprawdzony (zaznaczam) przepis potrzebny.


Sometimes you eat the bear, and sometimes, well, he eats you. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Francja na talerzu. Na hasło kasztany większość rozgląda się za Hansem Klossem, nieśmiertelnym i do znudzenia powtarzanym w telewizji ;-) Zdanie… Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.


Lubicie zbierać kasztany? Obracanie ich w dłoni to jedna z tych drobnych przyjemności które natychmiast poprawiają mi humor. Ale oprócz czystej dziecięcej radości kasztany potrafią wiele jeśli chodzi o zdrowie. Dzisiaj na moim blogu przepis na nalewkę z kasztanów. Właściwości neutralizowania szkodliwego promieniowania przez kasztany są znane, bo w wielu domach są układane przed lub pod telewizorem.


Zupa z kasztanami, jest sycąca i delikatna.

Układamy kasztany nacięciem do góry na blaszce i pieczemy w piekarniku w temp. Aby skrócić czas pieczenia przecięte kasztany można wcześniej podgotować we wrzącej wodzie przez ok. Opcjonalnie możesz sięgnąć po masło i sól, jeśli kasztany mają być Twoją popołudniową przekąską.


Gotowanie to najprostszy sposób na przyrządzanie kasztanów. Reszte kasztanów wyciągany i nacinamy na krzyż z bardziej wypukłej strony, będzie nam łatwiej je obierać. Składniki: g suszonych kwiatów kasztanowca (jeśli nie mamy swoich zebranych wiosną, można je dostać w sklepie zielarskim), g suszonych kasztanów lub 1g młodych niedojrzałych kasztanów, l wódki. Jednak to nie za ich oryginalny smak powinniśmy szczególnie je cenić, a za właściwości prozdrowotne.


Okazuje się, że jadalne kasztany doskonale wpływają na naszą odporność, wspomagają procesy zachodzące w organizmie, a nawet działają przeciwbólowo. Kasztany kroimy lub tłuczemy na małe kawałki. Smacznie, szybko i tanio.


Gotuj razem z nami krok po kroku! Umieść kasztany w garnku z gorącą wodą i gotuj przez około minut. W tym samym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200C. Po minutach wyjmij kasztany z wody i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Znam ten przepis od koleżanki. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i pyszny. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kasztany jadalne.


Ułożyć w garnku lub głębokiej patelni nacięciami w dół i zalać delikatnie wrzątkiem. Wodę posolić i gotować ok. Po odcedzeniu kasztany można piec, grillować lub smażyć na patelni.


Można je spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Kiedy podczas wędrówki po krakowskim, Starym Kleparzu ujrzałam jadalne kasztany, wiedziałam że muszę je kupić i upiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty