wtorek, 26 czerwca 2018

Jak się robi kasztany

Jednak musimy pamiętać, aby co jakiś czas, wymieniać je na nowe, ponieważ, jeśli nasycą się i napełnią, zaczynają oddawać nagromadzoną, negatywną energię, działając jak generator. Można je gotować, piec czy też prażyć. Kasztany można przygotowywać na kilka sposobów, wedle upodobań.


Niektórzy zajadają się również kasztanami surowymi. Z mielonych kasztanów robi się mączkę, którą dodaje się do ciast, naleśników lub domowego chleba. Jak przyrządzić kasztany gotowane?

A pieczone najlepiej robi się na ognisku otwartym. Trzeba do tego mieć specjalny szeroki garnek który jest cały podziurawiony, tak, że wygląda jak sitko. Te dziurki jakimś grubym gwoździem się chyba robi. Kasztany trzeba troszeczkę ponacinać zanim trafią do tego garnka i na ogień. My odcinaliśmy taki malutki kawałeczek z góry.


Kupując kasztany należy zwrócić uwagę na to, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, wewnątrz gładkie i na zewnątrz bez wgłębień po bokach. W ten sposób zapobiegnie się kupienu kasztanów nadpleśniałych. Przepis: -Kasztany naciąć ostrym nożem na krzyż od „ostrego“ końca do.

Sprawdź, jak przygotować gotowane, pieczone i smażone kasztany jadalne! Przepis na kasztany jadalne: Małe kasztany bardziej nadają się do ugotowania we wrzącej wodzie, a te większe do upieczenia w piekarniku. Surowe kasztany nadają się do zamrażania, w ten sposób można przechowywać je nawet do roku czasu. Kiedyś kasztany jadalne były przysmakiem w każdym domu.


Teraz ludzie nie robią już tego smakołyku bo albo zapomnieli o nim albo nie wiedzą jak zrobić. Tutaj w filmie jeśli macie. Ja jem je same, ale można je lekko posolić lub zjeść na słodko polane miodem. Często wykorzystuje się również purée z kasztanów jadalnych do przygotowania ciast i deserów.


Kasztany jadalne należą do grupy najbardziej wykwintnych produktów. Jednak to nie za ich oryginalny smak powinniśmy szczególnie je cenić, a za właściwości prozdrowotne. Okazuje się, że jadalne kasztany doskonale wpływają na naszą odporność, wspomagają procesy zachodzące w organizmie, a nawet działają przeciwbólowo. Kasztany (jak wszystkie nasiona – zalążek życia) bardzo silnie promieniują.


Nie można sprawdzić, jaki to rodzaj energii, ani jej zmierzyć. Radiesteci mogą jedynie stwierdzić za pomocą wahadła, czy dla konkretnej osoby jest to dobre, czy złe. To sprawa indywidualna – wyjaśnia Zofia Telesińska.


Kasztany pokrój na małe kawałki zaś kwiatki rozkrusz palcami i przełóż do dużego (około l) słoika. Przez ten czas kilka razy potrząśnij słoikiem.

Po upływie dwóch tygodni przecedź zawartość słoika przez gazę i przelej do ciemnej, szklanej butelki. Podobno najlepsze kasztany są w Paryżu. Wam, jak przygotować pieczone kasztany jadalne w domu. To bardzo proste, a na chłodne jesienne dni to wymarzona przekąska.


Ostatnią propozycją wykorzystującą kasztany, są jesienne stworki. Te dekoracje należy oczywiście przygotować razem z dziećmi – potrzebne będą do tego kasztany, wykałaczki, żołędzie oraz goździki (do robienia oczu). Można wykonać ludziki lub zwierzątka – wszystko co Wam, albo Waszym dzieciom, przyjdzie do głowy. Jak wykorzystać kasztany do zabawy?


Jak zrobić oryginalne ludziki z kasztanów? Do wykonania sów będą potrzebne: kasztany, czapeczki z żołędzi, samoprzylepne oczy, plastelina, kawałki filcu i mocny klej, najlepiej na ciepło z pistoletu lub Magic. Czapeczki przyklej w miejscu oczu, ich środek wypełnij plasteliną lub przyklej gotowe oczka kupione w sklepie papierniczym.


Kasztany, żołędzie, liście i gałązki przyniesione do domu ze spaceru mogą zmienić się szybko we wspaniałych towarzyszy zabaw. Zrób z dzieckiem ludziki z kasztanów i żołędzi - to świetna zabawa na jesienne wieczory, a być może zrobione przez was teraz kasztanowe ludziki i dekoracje jesienne jeszcze długo będą cieszyć wasze. W kwiatach kasztanowca (ale tylko białych), w korze, niedojrzałych owocach, nasionach, a także w liściach są saponiny triterpenowe, z których najważniejsza jest escyna. Dobrze upieczone kasztany powinny być w środku delikatne, ale na powierzchni „miąższu” nieco chrupiące i upieczone na kolor złoty. W serwisie gazetalubuska.


Kasztany podawać w łupinach, które usuwa się wraz ze znajdującymi się pod nimi skórkami poprzez rozłamanie łupinki w miejscu nacięcia. Uwaga: czarne plamy na kasztanie mogą świadczyć o pleśni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty