W kwiatach kasztanowca (ale tylko białych), w korze, niedojrzałych owocach, nasionach, a także w liściach są saponiny triterpenowe, z których najważniejsza jest escyna. Ponadto zawierają flawonoidy, kumaryny, garbniki, fenolokwasy. W nasionach są dodatkowo cukry, skrobia, karotenoidy, sterole i związki mineralne. Jak zrobić nalewkę z kwiatów kasztana? Rozgnieć garść suszonych kwiatów kasztanowca (kupisz je w sklepie zielarskim), rozdrobnij (posiekaj) dziesięć niedojrzałych kasztanów.
Wrzuć wszystko do słoja, wymieszaj i zalej czterema szklankami wódki.
Co dwa dni potrząsaj słojem, aby dobrze wymieszać jego zawartość. Czyste i nieuszkodzone kwiaty wkładasz do odpiweidnio dużego słoja- wkładasz tak dużo ile się da, ale nie upychasz i nie ugniatasz. Całość zalewasz alkoholem, najlepszy bedize spirytus. Zostawiasz całość w ciemnym i przewiewnym miejscu na tygodnie. Po tym czasie wyjmujesz i odściskujesz kwiaty i całość zostawiasz na dni.
Kasztanowiec posiada tak wiele wartościowych dla zdrowia substancji, że stosowany jest w produkcji środków leczniczych i kosmetycznych. Zarówno białe kwiaty kasztanowca, jak i jego kora, liście, owoce i nasiona, zawierają wiele cennych składników, a wśród nich flawonoidy, fenolokwasy, saponiny triterpenowe, cukry, skrobię i związki mineralne, które są źródłem zdrowia i urody. W poprzednim poście wyjaśniałam różnicę pomiędzy escyną a eskuliną.
Najważniejszym flawonoidem występującym w kwiatach kasztanowca jest kwercetyna. Sposób przygotowania: Kasztany rozdrobnić, kwiaty rozkruszyć, zalać w odpowiednim słoju alkoholem, odstawić na dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość.
Nalew ze słoja filtrujemy i. Odstaw na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Po dniach odciśnij kwiaty, przecedź przez gazę lub podwójny filtr do kawy i przelej do ciemnej butelki. Kwiaty rozdrobnij, a następnie zalej wódką. Stosowanie: Trzy razy dziennie – sześć kropel rozcieńcz w niewielkiej ilości wody.
Dodane przez didinkaw: Tylko o kuchni. Czy ktoś z Was moi drodzy smakerowicze ma przepis na nalewkę z jarzębiny? Cała procedura jest maksymalnie prosta – kroimy kasztany na małe kawałki i zalewamy spirytusem. U mnie na butelkę 2ml poszło 1ml spirytusu.
Zamykamy w ciemnym miejscu na dwa tygodnie i co kilka dni potrząsamy. Na naczynka, żylaki, bolące mięśnie i stawy oraz obrzęki. Można stosować wewnętrznie i zewnętrznie.
Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Coś dla dorosłych smakoszy.
Lecznicza nalewka z kasztanowca zwyczajnego (kasztan). Do wykonania tej nalewki potrzebujesz: owoców kasztana, wódkę. W Polsce występuje głównie jako roślina ozdobna, dlatego często można spotkać ją w parkach, wzdłuż dróg i alei. Charakteryzuje się gęstą i szeroką koroną oraz siedmiopalczastymi liśćmi.
Jako surowiec leczniczy wykorzystuje się głównie liście, nasienie, korę, kwiat, a także niedojrzały owoc. Our new desktop experience was built to be your music destination. Przepis ze zlotu WM w Gąsiorowie. Lista przepisów na kasztan w spirytusie z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Mieszankę podgrzwamy do st. Do garnka wlewamy wodę, spirytus oraz olej. AgosGalapagos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Moja słodka przygoda w kuchni. Gotowane kasztany Pierwszy raz kasztany jadłam w. Wszystkie sekrety kasztana Wszystkie sekrety kasztana.
Nie tylko ozdobią nasze podwórko pięknymi, białymi i różowymi kwiatami, ale pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Mają zastosowanie w leczeniu urazów i pomagają w przypadku poparzeń i odmrożeń pierwszego stopnia. Dodają energii, sprawiają, że mniej dotkliwie odczuwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.