niedziela, 3 lutego 2019

Jak przyrządzić kasztany

Jak przyrządzić pyszne kasztany jadalne? Entuzjaści kasztanów zacierają ręce, bo jesień i zima to sezon na ten smakołyk. Kiedy podczas wędrówki po krakowskim, Starym Kleparzu ujrzałam jadalne kasztany, wiedziałam że muszę je kupić i upiec. Nic mnie nie mogło powstrzymać:) Nie każdy jednak wie jak się za to zabrać, a przecież ich przyrządzenie, to bułka z masłem.


Jak można zaserwować kasztany jadalne?

Smaż kasztany na wysokim ogniu, przez około minut, pamiętając o częstym podrzucaniu ich. Większość była spleśniała, a my, pomimo instrukcji pieczenia podanej na opakowaniu, przygotowałyśmy je zupełnie nie tak jak trzeba. Jak gotować, jak piec kasztany jadalne? Idealne w okresie jesiennym ;-D min łatwe tanie.


Marony, czyli kasztany jadalne, nie są już zarezerwowane dla tych, którzy wybierają się jesienią na zachód Europy i korzystają z kasztanowych przysmaków serwowanych przez ulicznych sprzedawców. Obecnie można je kupić pod wieloma postaciami, a także przyrządzić samemu w domu. Wymagają naprawdę niewiele pracy, a efekt… Sami zobaczcie!


Ja nacinam kasztany z obłej strony na krzyż lub wzdłuż.

Następnie przekładam na blachę do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na minut. Wyjmuję ostrożnie i podaję. Pieczone kasztany możecie kojarzyć sprzedawane prosto z ulicy i takie zimą smakują najlepiej - my je wspominamy jako przekąskę po zimowych wypadach z dziećmi na lodowisko :-). Wystarczy piekarnik i minut aby cieszyć się smakiem pieczonych kasztanów.


Smak mają dość podobny do naszych ziemniaków, ale o wiele słodszy. Powinno się je jeść jak są gorące, wtedy bardzo łatwo schodzi skórka. Jak wystygną skórka zaczyna mocno przylegać, co bardzo. Jedynym w miarę pewnym sposobem przechowywania kasztanów jest ich mrożenie. Kasztany można dstać w większych supermarketach.


Do zamrażarki możemy schować zarówno owoce świeże jak i już upieczone. Mają zupełnie inną skórkę niż nasze i bardziej przypominają duże orzechy laskowe. Tak wyglądają kasztany jadalne: Tak wyglądają kasztany jadalne. Możemy z kasztanów jadalnych przygotować mąkę, pastę, kompot, nadzienia, dodatki do potraw, desery lub poddać je rozmaitej obróbce termicznej, a także spożywać je na surowo. Pieczone, prażone, czy gotowane – każdy ich rodzaj smakuje obłędnie!


Poza tym kasztany to prawdziwa skarbnica witamin i składników odżywczych. Na ogół jednak te, które kupujemy w supermarketach czy na bazarach, są już nieco stwardniałe i nadają się do spożycia po upieczeniu.

Sprawdź, jak piec kasztany. W ten sposób zapobiegnie się kupienu kasztanów nadpleśniałych. Kupując kasztany należy zwrócić uwagę na to, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, wewnątrz gładkie i na zewnątrz bez wgłębień po bokach. Zastanawiając się, jak przyrządzić kasztany , warto pamiętać, że są doskonałe jako samodzielna przekąska na słodko i słono, ale też jako główny składnik rozgrzewających, jesiennych dań.


Można je jeść zarówno na surowo zerwane prosto z drzewa, doskonale smakują także te ususzone. Zarówno z jednych, jak i drugich można przyrządzać rozmaite potrawy. Piekarnik nagrzewamy do 2stopni. Gotowanie to najprostszy sposób na przyrządzanie kasztanów. Reszte kasztanów wyciągany i nacinamy na krzyż z bardziej wypukłej strony, będzie nam łatwiej je obierać.


Hildegarda (słynna niemiecka mniszka i uzdrowicielka) zalecała kasztany jadalne - w zależności od metody ich przetworzenia i podania - na dolegliwości trzustki: „Kogo boli trzustka, niech upiecze pestki tego drzewa na ogniu, jada je często, kiedy jeszcze są ciepłe. Przygotowanie jadalnych kasztanów to sprawa niezwykle prosta i szybka. W okresie jesiennym są one dostępne w prawie każdym większym markecie lub sklepie.


Jest to więc idealna okazja, by je jeść póki są. Poniżej pokażę Wam jak ja lubię je przygotowywać by zawsze wychodziły perfekcyjnie. Kluczem do sukcesu są odpowiednie kasztany. Jednak to nie za ich oryginalny smak powinniśmy szczególnie je cenić, a za właściwości prozdrowotne.


Okazuje się, że jadalne kasztany doskonale wpływają na. Jadalne kasztany – jak je przyrządzić? Ponoć te najlepsze można spotkać jedynie na placu Pigalle w Paryżu.


Prawda jest taka, że i samodzielnie możemy przyrządzić pyszne pieczone kasztany. Nie jest to trudne, a efekt może zachwycić każdego. Zobacz poradnik jak upiec jadalne kasztany w serwisie Spryciarze.


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Jak upiec kasztany i inne ciekawe pomysły z kasztanami w roli głównej! Co ważne, spore możliwości daje też bezglutenowa mąka z kasztanów jadalnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty