Na początku należy rozgnieść kwiaty kasztanowca i posiekać kasztany. To wszystko trzeba wrzucić do dużego słoika, zalać wódką i odstawić na dni. Okazuje się, że kasztany to nie tylko symbol jesieni. To także skuteczny lek na problemy ukłądu krwionośnego. Wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi zaburzenia trawienia, leczy krwiaki i odmrożenia, działa przeciw obrzękom i żylakom, a ponadto zwalcza cellulit.
Nalewka z kasztanów jest świetna na reumatyzm, oparzenia, odmrożenia, na poprawę krążenia krwi w skórze (np. pajączki na łydkach, żylaki, obrzęki), ubytki naskórka, na stany zapalne żołądka i jelit oraz na ułatwienie wydalania moczu przy przeroście prostaty.
Co kilka dni powinno się potrząsnąć słojem, żeby wszystko lepiej się wymieszało. Cała procedura jest maksymalnie prosta – kroimy kasztany na małe kawałki i zalewamy spirytusem. U mnie na butelkę 2ml poszło 1ml spirytusu. Pamiętaj by od czasu do czasu wstrząsać słojem. Przygotowanie: kasztany zalej wodą i spirytusem w zamykanym naczyniu, a następnie odstaw całość na miesiąc.
Po tym czasie płyn należy przecedzić i przechowywać w lodówce. Przepis ze zlotu WM w Gąsiorowie. Właściwości neutralizowania szkodliwego promieniowania przez kasztany są znane, bo w wielu domach są układane przed lub pod telewizorem.
Przez ten czas kilka razy potrząśnij słoikiem. Po upływie dwóch tygodni przecedź zawartość słoika przez gazę i przelej do ciemnej, szklanej butelki. Najlepiej pić po kropli nalewki w kieliszku wody, ok. Nalew z owoców kasztanowca - napisał w Dyskusyjny Klub Zdrowia: Nalewkę tę używać zewnętrznie (nacierać bolące miejsca ). Naczynie dokładnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w. Jak już wszystkie kasztany znajdują się w butelce – zalewamy je spirytusem. W zależności od tego jak dużą butelkę macie i jak drobno pokroicie kasztany musicie dobrać odpowiednią ilość spirytusu.
Całość zalewasz alkoholem, najlepszy bedize spirytus. Zostawiasz całość w ciemnym i przewiewnym miejscu na tygodnie. Po dwóch dniach zlewasz nalew znad osadu i zamykasz szczelnie w odpowiednio wymytej i wyparzonej butelce.
Zlewamy do butelki, natomiast kasztany można zalać powtórnie spirytusem. Kasztany kroimy na połowę i wrzucamy do słoja. Taka nalewka przeznaczona jest szczególnie do smarowania na bóle reumatyczne a także pomaga na żylaki.
Przechowujemy w ciemnym miejscu. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek.
Chcesz zrobić domową nalewkę na spirytusie? W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Wykorzystaj pigwę, maliny, jeżyny, truskawki lub aronię.
Sprawdź inne przepisy i porady na Polki. Co więcej, kasztany i inne elementy drzewa służą do wyrobu kremów dla cery wrażliwej z pękającymi naczynkami, są składnikami szamponów i odżywek do włosów, płynów do kąpieli. Kukułki rozkruszyć, zalać gorącą wodą. Wspomniana już babcia zostawiła też przepis na rodzaj nalewki służącej do nacierania bolących stawów: kasztany zgnieść na miazgę i zalać.
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się kukułek. Do zimnego likieru wlewać delik Zobacz więcej. Magda Mirabelles Obserwuj bloga Obserwujesz bloga les mirabelles. Najbezpieczniejsze są kasztany w formie przetworzonej: nalewki, kremy, susz.
Włożyć kasztany do słoika, zalać wódką i odstawić na dni. Następnie przecedzić kasztany, a sokiem nacierać obolałe stawy. Ja na razie mam za sobą pierwszy, czyli posiekane i zalane spirytusem orzechy. Orzechy rozdrobniłem przy pomocy blendera (posiekałem je w pojemniku) – można też to zrobić nożem, ale wtedy polecam użycie rękawic i szklanej deski, ponieważ orzechy okropnie brudzą i trudno zmyć plamy po nich. Zachwycamy się nimi dwa razy w roku: w maju, gdy kwitną, i jesienią, kiedy lecą „z nieba”.
Potrzebujesz mniej więcej kg wiśni, które należy wydrylować, wrzucić do słoja lub gąsiora (około litrów) i zalać spirytusem zmieszanym z wodą (około 5ml spirytusu i odrobinę wody, tak, by alkohol miał około ). Nastaw powinien naciągać przez około tygodnie. Przygotowanie: Około – g drobnych kawałków bursztynu wsypać do półlitrowej butelki po czym zalać spirytusem. Odstawić w zacienione oraz ciepłe miejsce na około dni, codziennie mieszając.
Popełniłam pierwszą cytrynówkę w życiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.