czwartek, 12 kwietnia 2018

Kasztany jak zrobic

Jak przyrządzić pyszne kasztany jadalne? Entuzjaści kasztanów zacierają ręce, bo jesień i zima to sezon na ten smakołyk. Nalewkę można też stosować do użytku zewnętrznego i nacierać nią np. Kasztany poprawiają także krążenie i likwidują obrzęki.


Zobacz, jak zrobić nalewkę z kasztanów.

Większość była spleśniała, a my, pomimo instrukcji pieczenia podanej na opakowaniu, przygotowałyśmy je zupełnie nie tak jak trzeba. Sprawdź, jak przygotować gotowane, pieczone i smażone kasztany jadalne! Surowe kasztany nadają się do zamrażania, w ten sposób można przechowywać je nawet do roku czasu. Jednak to nie za ich oryginalny smak powinniśmy szczególnie je cenić, a za właściwości prozdrowotne. Przez ten czas kilka razy potrząśnij słoikiem.


Po upływie dwóch tygodni przecedź zawartość słoika przez gazę i przelej do ciemnej, szklanej butelki. Jakie zastosowanie w medycynie mają kasztany Wszyscy wiedzą, że najlepsze kasztany są na Placu Pigalle w Paryżu, ale te zbierane pod polskimi kasztanowcami zwyczajnymi nie są wcale gorsze.

Nie można sprawdzić, jaki to rodzaj energii, ani jej zmierzyć. Radiesteci mogą jedynie stwierdzić za pomocą wahadła, czy dla konkretnej osoby jest to dobre, czy złe. To sprawa indywidualna – wyjaśnia Zofia Telesińska.


To także skuteczny lek na problemy ukłądu krwionośnego. Okazuje się, że kasztany to nie tylko symbol jesieni. Wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi zaburzenia trawienia, leczy krwiaki i odmrożenia, działa przeciw obrzękom i żylakom, a ponadto zwalcza cellulit. KASZTANY - ludziki - jak zrobić ludziki z kasztanów? Pomysły na zabawę z dzieckiem.


Ja jem je same, ale można je lekko posolić lub zjeść na słodko polane miodem. Często wykorzystuje się również purée z kasztanów jadalnych do przygotowania ciast i deserów. Cała procedura jest maksymalnie prosta – kroimy kasztany na małe kawałki i zalewamy spirytusem. U mnie na butelkę 2ml poszło 1ml spirytusu. Kochany, kochany, lecą z drzewa jak dawniej kasztany, wprost pod stopy par roześmianych, jak rudy lecą grad…” – jeżeli zdarza Wam się nucić starą piosenkę Edyty Górniak, na pewno przynajmniej raz wyruszyłyście wraz z początkiem jesieni na poszukiwanie tych wesołych jesiennych skarbów.


Dla większości osób są to piękne drzewa spotykane w parkach czy przy ulicach, kwitnące na wiosnę oraz dające jesienią charakterystyczne, brązowe owoce, w kolczastej skorupce. Kiedyś kasztany jadalne były przysmakiem w każdym domu.

Teraz ludzie nie robią już tego smakołyku bo albo zapomnieli o nim albo nie wiedzą jak zrobić. Tutaj w filmie jeśli macie. Kasztan jadalny czyli castanea sativa to duże liściaste drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnego, w Azji Mniejszej i na Kaukazie. Jego owoce, nazywane czasem maronami, wyglądają bardzo podobnie do owoców powszechnego w Polsce kasztanowca zwyczajnego Aesculus hippocastanum. Są od nich nieco mniejsze i mają.


W średniowieczu ich właściwości lecznicze wykorzystywali mnisi. Obecnie szersze zastosowanie znajdują w kuchni niż w medycynie naturalnej. Najbezpieczniejsze są kasztany w formie przetworzonej: nalewki, kremy, susz. Włożyć kasztany do słoika, zalać wódką i odstawić na dni.


Następnie przecedzić kasztany, a sokiem nacierać obolałe stawy. W serwisie gazetalubuska. Ostatnią propozycją wykorzystującą kasztany, są jesienne stworki. Te dekoracje należy oczywiście przygotować razem z dziećmi – potrzebne będą do tego kasztany, wykałaczki, żołędzie oraz goździki (do robienia oczu).


Można wykonać ludziki lub zwierzątka – wszystko co Wam, albo Waszym dzieciom, przyjdzie do głowy. Do wykonania sów będą potrzebne: kasztany, czapeczki z żołędzi, samoprzylepne oczy, plastelina, kawałki filcu i mocny klej, najlepiej na ciepło z pistoletu lub Magic. Czapeczki przyklej w miejscu oczu, ich środek wypełnij plasteliną lub przyklej gotowe oczka kupione w sklepie papierniczym. Co mozna zrobić z czereśni na zimę? Dodane przez qrdej w: Tylko o kuchni.


Można zrobić dżem z czereśni ale zawsze z dodatkiem innego owocu. Jak to zrobić w warunkach domowych? Wybieraj ładne, ciężkie kasztany, bez śladu pleśni.


Upieczone smakują słodko, trochę konsystencją i smakiem przypominają słodkie pieczone ziemniaki, o lekkim orzechowym posmaku. Podobno najlepsze kasztany są w Paryżu. Wam, jak przygotować pieczone kasztany jadalne w domu. To bardzo proste, a na chłodne jesienne dni to wymarzona przekąska.


Nalewka z kasztanów będzie niezastąpiona w wielu przypadłościach. Kupując kasztany zwróćmy uwagę na to, żeby były ciemne i błyszczące, bez plam. Dzięki takiej selekcji zawsze wybierzemy dobrze, bo nie kupimy starych i spleśniałych.


Przepis na nalewkę z kasztanów. Idealnie upieczone kasztany powinny być koloru złotego, z zewnątrz najlepiej lekko chrupiące, o delikatnym miąższu w środku. Jak smakują pieczone kasztany? Nie piecz bez nacinania, bo wybuchają.


W smaku są mączyste, miękkie i słodkawe, całkiem dobre, raz można się szarpnąć i spróbować. Kupując kasztany należy zwrócić uwagę na to, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, wewnątrz gładkie i na zewnątrz bez wgłębień po bokach. W ten sposób zapobiegnie się kupienu kasztanów nadpleśniałych.


Do jego utworzenia możemy wykorzystać same kasztany i żołędzie, które wraz z kilkoma podgrzewaczami ułożymy na atrakcyjnym, płaskim półmisku lub dodatkowo urozmaicić całą kompozycję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty