Wielonienasycone kwasy tłuszczowe to tłuszcze, w których liczba wiązań podwójnych (nienasyconych) jest większa, niż 1. W piśmiennictwie naukowym, nazywamy je WNKT (wielonienasycone kwasy tłuszczowe) lub PUFA (ang. polyunsaturated fatty acids). Te kwasy tłuszczowe znajdziemy przed wszystkim w rybach i owocach morza, zwłaszcza tych tłustych. WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE - POZNAJ ICH DOBROCZYNNY WPŁYW NA ZDROWIE.
W literaturze można znaleźć liczne informacje o zbawiennym działaniu na organizm ludzki nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obecnie można je pozyskiwać nie tylko z diety, ale również z suplementów sprzedawanych w aptekach. Pojęcie kwasów tłuszczowych bywa rozszerzane na wszystkie alifatyczne niecykliczne kwasy karboksylowe.
Organizm człowieka ich nie wytwarza, dlatego też określa się je niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Kwasy tłuszczowe występujące naturalnie wchodzą w skład tłuszczów lub występują w postaci. Należą one do dwóch rodzin: omega-i omega-6. Nienasycone kwasy tłuszczowe - charakterystyka.
Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe dzieli się na kwasy omega-i omega-6. Ponadto, kwasy NNKT znajdują się również w olejach roślinnych i olejach z ryb morskich. Objawy niedoboru nienasyconych kwasów omega-znajdziesz głównie w makrelach, sardynkach. Dobry tłuszcz to taki, który zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT), wzmacniające odporność organizmu,. Ponadto pomaga w trawieniu oraz ułatwia przyswajanie substancji odżywczych.
Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych znajdują się między innymi kwasy tłuszczowe z grup omega-oraz omega- których ludzki organizm nie jest w stanie syntetyzować (czyli wytwarzać). Warunkują zachowanie prawidłowego stanu zdrowia, a zwłaszcza pomagają uniknąć chorób układu krążenia. Warto więc uwzględniać oleje roślinne, ryby i orzechy w codziennym jadłospisie.
Nie wszystkie kwasy tłuszczowe występujące w diecie są pożądane. Szczególnie niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka mają nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, których unika się na diecie redukcyjnej. Jednak wielonienasycone kwasy tłuszczowe, mimo iż są produktem. Podobnie jak kwasy tłuszczowe jednonienasycone również posiadają konsystencję płynną, ale w przeciwieństwie do JNKT, wielonienasycone kwasy tłuszczowe są mało odporne na utlenianie, czyli niekorzystny proces zachodzący w tłuszczach w wysokiej temperaturze, pod wpływem światła oraz smażenia lub pieczenia. JEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE- KORZYŚCI DLA ZDROWIA.
W przeciągu ostatnich lat pojawiły się liczne wyniki badań sugerujące, iż jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA - Monounsaturated fatty acids), mogą odgrywać ważną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Tłuszcze dzielą się na: nasycone, wielonienasycone i jednonienasycone. Zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych sprzyja zachorowalności na raka i otyłości. Wartość odżywcza białek zależy o zawartości aminokwasów, natomiast o wartości tłuszczów decydują kwasy tłuszczowe, które się w nich znajdują. W artykule opisane zostały poszczególne kwasy tłuszczowe.
Znajdziecie pytanie na odpowiedź, które kwasy tłuszczowe są najzdrowsze, a których unikać, oraz na jakie oleje w diecie postawić. Tłuszcze wyprodukowane na bazie surowców roślinnych są zazwyczaj zasobne w jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe , a ubogie w nasycone kwasy tłuszczowe. W przypadku oleju kokosowego, a także innych produktów wyprodukowanych na bazie kokosa, jest odwrotnie. Nasz organizm nie potrafi wytworzyć kwasów tłuszczowych o kilku wiązaniach podwójnych,.
Bojarowicz H, Woźniak B. Reumatyczne zapalenie stawów to kolejna choroba, w której ulgę i poprawę może przynieść spożywanie kwasów z grupy omega-3. Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dobrym źródłem DHA i EPA są łosoś, tuńczyk, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela. Skróty: ALA – kwas α-linolenowy, AMDR – dopuszczalny zakres dystrybucji makroskładnika, DHA – kwas dokozaheksaenowy, EPA – kwas eikozapentaenowy, LCFA – długołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, MCFA – średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, MUFA – jednonienasycone kwasy tłuszczowe, PUFA – wielonienasycone kwasy tłuszczowe , SCFA – krótkołańcuchowe. Rozróżniamy kwasy: jednonienasycone (z jednym podwójnym wiązaniem) oraz wielonienasycone (z wieloma podwójnymi wiązaniami).
Zobacz tłumaczenia odgadnięte przez algorytm na podstawie innych słowników. Tłumaczenia przechodnie. Proszę moderatora tego forum u przeniesienie wątku, jeśli to nie jego miejsce. Przepraszam za ewentualne zamieszanie.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT (Essential unsaturated fatty acids – EUFA) Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), zwane także witaminą F, są to wielonienasycone kwasy, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczone z pożywieniem. Od niedawna wiadomo, że niezbędne dla dziecka są nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale też właśnie kwasy tłuszczowe LCPUFA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.