wtorek, 18 kwietnia 2017

Kasztany jadalne właściwości lecznicze

W średniowieczu ich właściwości lecznicze wykorzystywali mnisi. Obecnie szersze zastosowanie znajdują w kuchni niż w medycynie naturalnej. Uznawali oni je za pożywienie wpływające korzystnie na kondycję fizyczną. Dzięki sporej zawartości potasu kasztany usprawniają funkcjonowanie naszego organizmu, a w tym regulują przemianę materii.


KASZTANY JADALNE - właściwości odżywcze.

Przepisy na dania z kasztanów jadalnych. Medycyna konwencjonalna wykorzystuje lecznicze właściwości kasztanowców. Posiadają one cenny składnik chemiczny - escynę, która uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i zmniejsza obrzęki. Najwięcej jej zawierają świeże, niedojrzałe nasiona.


Ich lecznicze właściwości wykorzystywano już w średniowieczu. Ich niezwykłe właściwości lecznicze w średniowieczu wykorzystywali mnisi. Nie każdy wie, że kasztany mają zdolność pochłaniania promieniowania.


Owoce kasztanowca wykazują też właściwości lecznicze i kosmetyczne.

Poznaj zastosowanie lecznicze kasztanów i dowiedz się, czy kasztany trzymane w domu odpędzają złą energię czy szkodzą. Dzięki dużym zawartościom potasu i fosforu wprowadzenie do codziennej diety jadalnych kasztanów usprawnia pracę naszego organizmu, oraz reguluje metabolizm. Dla większości osób są to piękne drzewa spotykane w parkach czy przy ulicach, kwitnące na wiosnę oraz dające jesienią charakterystyczne, brązowe owoce, w kolczastej skorupce. Jest jednym z nielicznych drzew pochodzących z obszaru śródziemnomorskiego, mogących w naszym klimacie rosnąć w gruncie. Kasztan jadalny należy do rodziny bukowatych.


Zobacz jak wygląda uprawa kasztana jadalnego w Polsce, dowiedz się jakie ma on właściwości i wartości odżywcze oraz poznaj najlepsze przepisy na wykorzystanie jego owców. Wszyscy wiedzą, że najlepsze kasztany są na Placu Pigalle w Paryżu, ale te zbierane pod polskimi kasztanowcami zwyczajnymi nie są wcale gorsze. Nie są to co prawda kasztany jadalne, ale mają właściwości lecznicze i neutralizują szkodliwe promieniowanie. Jakie zalety mają kasztany?


Właściwości lecznicze kasztanów jadalnych. Już święta Hildegarda, niemiecka uzdrowicielka i reformatorka religijna, zalecała spożywać kasztany jadalne ze względu na to, że chroniły one przed chorobami trzustkę oraz wątrobę. Powszechnie znane kasztany mają swoją jadalną wersję.


Znalazły swoje zastosowanie w kuchni, szczególnie we Francji i Włoszech, ale są dostępne także w Polsce. Ponadto mają właściwości lecznicze. Od kilkunastu lat z powodzeniem prowadzone są też polskie hodowle, dzięki czemu w sezonie jesiennym i my możemy cieszyć się smakiem i prozdrowotnymi właściwościami kasztanów – i to w całkiem przystępnej cenie!


Sprawdź i dowiedź się o nich więcej.

Ich drogocenne właściwości lecznicze wykorzystywali w średniowieczu mnisi, a dzisiaj znajdują szerokie zastosowanie nie tyle w medycynie, ale w kuchni. Najbardziej znane są owoce pieczone, które można kupić na targach i kiermaszach w okresie jesienno-zimowym. Marony, czyli kasztany jadalne, nie są już zarezerwowane dla tych, którzy wybierają się jesienią na zachód Europy i korzystają z kasztanowych przysmaków serwowanych przez ulicznych sprzedawców. Obecnie można je kupić pod wieloma postaciami, a także przyrządzić samemu w domu.


Wymagają naprawdę niewiele pracy, a efekt… Sami zobaczcie! Na początku jesieni na drzewach kasztanowca pojawiają się owoce. Dzieci wykorzystują je do prac plastycznych lub do zabawy.


Okazuje się, że te brązowe kuleczki oraz większa część drzewa. Osiągający metrów wysokości kasztanowiec zwyczajny jest okazałym, rozłożystym drzewem o sklepionej koronie. Już na jesieni na gałęziach pojawiają się grube, lepkie pąki, z których wiosną rozwijają się liście o długości do 20cm. Drzewo kwitnie od kwietnia do maja. Z zapylonych kwiatów rozwijają się kuliste, pokryte kolcami zielone torebki nasienne, zawierające.


Niektórzy również lubują się w pieczonych kasztanach, jednak musimy pamiętać, że do tego potrzebna jest specjalna jadalna odmiana kasztanowca. Kojarzą się nam przede wszystkim z kuchnią, choć warto wiedzieć, że posiadają także właściwości lecznicze. Dlaczego warto jeść kasztany jadalne?


Jadalne kasztany to bogate źródło minerałów i witamin. Dobrze zaspokajają głó ponieważ zawierają znaczne ilości błonnika. Możesz jeść kasztany w całości, ale wartym uwagi produktem jest także mąka z kasztanów jadalnych, coraz łatwiej dostępna w polskich sklepach. Przeczytaj, jakie właściwości ma kasztan jadany oraz jak wykorzystać go w kuchni. Jak wspomniano wcześniej, kasztany jadalne mogą stanowić element zbilansowanej diety, dostarczając sporej dawki błonnika, witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu.


Warto zwrócić uwagę na fakt, że produkt ten jest naturalnie wolny od glutenu. Ma to znaczenie dla osób chorujących na. Wykazują też właściwości lecznicze i kosmetyczne.


Z kolei ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych kasztany jadalne mają również właściwości lecznicze – ich regularne spożywanie wzmacnia odporność, daje efekt. To tylko niektóre z wielu właściwości, które posiadają kasztany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty