poniedziałek, 28 listopada 2016

Nalewka z kwiatu kasztanowca

Jak zrobić nalewkę z kwiatów kasztana? Rozgnieć garść suszonych kwiatów kasztanowca (kupisz je w sklepie zielarskim), rozdrobnij (posiekaj) dziesięć niedojrzałych kasztanów. Wrzuć wszystko do słoja, wymieszaj i zalej czterema szklankami wódki. Co dwa dni potrząsaj słojem, aby dobrze wymieszać jego zawartość.


Wyciągi z kasztanowca znalazły również zastosowanie w kosmetykach do cery dojrzałej i wiotczejącej, ponieważ poprawiają jej napięcie i zwężają pory. KASZTANOWIEC łagodzi zaburzenia trawienne.

Garbniki z kasztanowca wpływają na przewód pokarmowy rozkurczowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i łagodnie zapierająco. Podobnie jak nalewki z kwiatów magnolii, akacji, bzu czarnego, lawendy czy mlecza. Obracanie ich w dłoni to jedna z tych drobnych przyjemności które natychmiast poprawiają mi humor. Ale oprócz czystej dziecięcej radości kasztany.


Dodane przez didinkaw: Tylko o kuchni. Czy ktoś z Was moi drodzy smakerowicze ma przepis na nalewkę z jarzębiny? Kwiaty kasztanowca zawierają leukocyjanidynę, garbniki, kumaryny, saponiny, gwaninę i szereg innych zdrowotnych substancji.


Możesz samodzielnie przygotować herbatę lub nalewkę z kwiatów kasztanowca – pamiętaj jednak, by zbierać produkty o właściwej porze roku i wybierać drzewa, które są stosunkowo daleko od ruchliwych ulic. Taka nalewka uszczelnia i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, co zapobiega ich pękaniu.

Kasztany poprawiają także krążenie i likwidują obrzęki. Wyciąg z kasztanowca, jeden z najlepiej poznanych roślinnych surowców leczniczych, od dawna znany jest ze swoich właściwości uszczelniających i wzmacniających naczynia krwionośne. Przekonuje o tym dostępność preparatów bez recepty z kasztanowca w aptekach, jak również częste zalecanie go przez lekarzy w leczeniu żylaków.


Składniki muszą się wytrawiać średnio dni, następnie zaleca się przefiltrowanie. Uwaga przedawkowanie powoduje nudności i gwałtowne. Za to działanie jest odpowiedzialna escyna. Nalewkę z nasion zażywać razy dz. Lista przepisów na nalewka z kwiatu kasztanowca z polskich blogów kulinarnych.


Lubicie zbierać kasztany? Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Jesienią i zimą doskonale rozgrzewa wyziębiony organizm i niweluje obrzęki. Wspiera procesy trawienne, koi stany zapalne żołądka i jelit, pomaga przy bólach korzonków oraz działa rozkurczowo, m. Kasztanowiec (Aesculus L.) – rodzaj drzew, rzadziej krzewów należących do rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae). Europy, Ameryki Północnej oraz Azjiwschodniej.


W Polsce wszystkie uprawiane gatunki są introdukowane przez człowieka. Gatunkiem typowym jest kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum L.). Po tym czasie płyn przecedzamy, kwiaty wyciskamy, przechowujemy w ciemnym miejscu.


Stosujemy wewnętrznie: kropli 3x dzień w łyżce przegotowanej wody (po jedzeniu) – w celu. Zobaczcie, jak zrobić nalewkę z kasztanów.

Po pierwsze robimy ją ze świeżych (młodych) kwiatów magnolii. Przepis na nalewkę z kasztanów. Składniki: g suszonych kwiatów kasztanowca (jeśli nie mamy swoich zebranych wiosną, można je dostać w sklepie zielarskim), g suszonych kasztanów lub 1g młodych niedojrzałych. Rozpoczynamy nowy tydzień od nalewki z kwiatów czarnego bzu. Jest niezwykle aromatyczna, w butelce został zamknięty intensywny zapach czarnego bzu.


Coś dla dorosłych smakoszy. Lecznicza nalewka z kasztanowca zwyczajnego (kasztan). Do wykonania tej nalewki potrzebujesz: owoców kasztana, wódkę. Macerat winny z kwiatów kasztanowca.


Najpierw oskub kwiaty kasztanowca, drobno potnij, wsyp do słoja litrowego, lekko ugnieć, dolej wina tyle, by uzyskać proporcję 1: gdzie. Na uwagę zasługuje jej działanie, które często wykorzystywane jest w medycynie naturalnej. Od żylaków, mięśni, zapalenia stawów, itp. Gdy nalewka z kasztanowca jest już gotowa, odfiltruj ją i włóż do lodówki. Przebieg leczenia powinien trwać tygodnie.


Choć cytrusy to owoce z poza naszego regionu klimatycznego to doskonale odnalazły się w polskiej kuchni i świetnie nadają się na nalewki domowe, mają wspaniałe właściwości smakowe i aromatyczne, zawierają wiele witamin i minerałów, można je łączyć dowolnie ze sobą a zawsze wyjdzie z tego wspaniały trunek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty