wtorek, 29 listopada 2016

Kasztany na spirytusie

Lista przepisów na kasztan w spirytusie z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Cała procedura jest maksymalnie prosta – kroimy kasztany na małe kawałki i zalewamy spirytusem. U mnie na butelkę 2ml poszło 1ml spirytusu. Zamykamy w ciemnym miejscu na dwa tygodnie i co kilka dni potrząsamy.


Na naczynka, żylaki, bolące mięśnie i stawy oraz obrzęki. Jednak to nie za ich oryginalny smak powinniśmy szczególnie je cenić, a za właściwości prozdrowotne. Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni. Przygotowanie: kasztany zalej wodą i spirytusem w zamykanym naczyniu, a następnie odstaw całość na miesiąc.


Pamiętaj by od czasu do czasu wstrząsać słojem. Po tym czasie płyn należy przecedzić i przechowywać w lodówce. Okazuje się, że kasztany to nie tylko symbol jesieni. Wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi zaburzenia trawienia, leczy krwiaki i odmrożenia, działa przeciw obrzękom i żylakom, a ponadto zwalcza cellulit.


Przepisy, jak zrobić - Smaker. Na początku należy rozgnieść kwiaty kasztanowca i posiekać kasztany. To wszystko trzeba wrzucić do dużego słoika, zalać wódką i odstawić na dni. Co kilka dni powinno się potrząsnąć słojem, żeby wszystko lepiej się wymieszało.


To także skuteczny lek na problemy ukłądu krwionośnego. Jak już wszystkie kasztany znajdują się w butelce – zalewamy je spirytusem. W zależności od tego jak dużą butelkę macie i jak drobno pokroicie kasztany musicie dobrać odpowiednią ilość spirytusu.


Kasztany na spirytusie

Składniki: g suszonych kwiatów kasztanowca (jeśli nie mamy swoich zebranych wiosną, można je dostać w sklepie zielarskim), g suszonych kasztanów lub 1g młodych niedojrzałych kasztanów, l wódki. Taka nalewka przeznaczona jest szczególnie do smarowania na bóle reumatyczne a także pomaga na żylaki. Kasztany kroimy lub tłuczemy na małe kawałki. Występuje na Półwyspie Bałkańskim, a dokładniej na niewielkich obszarach północnej Grecji, Albanii, Macedonii, Serbii i Bułgarii.


Leczniczym surowcem kasztanowca są kasztany, a także okazałe kwiaty stojące na drzewie, oraz kora. Dojrzałe kasztany zbiera się jesienią, rozdrabnia i suszy w przewiewie. Wiem, że po tygodniu wszystkie dolegliwości ustąpiły. Czasem warto wiedzieć, co przynieśliśmy do domu, bo niektóre przedmioty lub rośliny czy elementy drzew mają silną energię i nie każdemu ona służy – przestrzega Telesińska. Zlewamy do butelki, natomiast kasztany można zalać powtórnie spirytusem.


Niezbędne składniki potrzebne do zrobienia nalewki z kasztanowca: dojrzałe kasztany (kilkanaście sztuk), woda (około 2ml), spirytus (pół litra). Zalewamy w odpowiednim słoju alkoholem i odstawiamy na dni. W tym okresie kilkakrotnie potrząsamy słojem, aby przemieszać jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek.


Przechowujemy w ciepłym, ciemnym miejscu. Reumatyzm usuwanie sporządzić nalewkę z pokrzyw na spirytusie (pół na pół), pozostawiając zalewę na. Medycyna ludowa zaleca noszenie przy sobie kasztanów jako leku na reumatyzm. Można ją przyrządzać na dwa sposoby.


Ale znajdzie się domowy sposób nawet na reumatyzm! W tym czasie kilkakrotnie potrząsaj słojem. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Dawniej do zalewania kasztanów stosowano denaturat lub spirytus kamforowy. Nalewka z kasztanowca uszczelnia ściany naczyń włosowatych i. Zalane kasztany mogą stać długi okres czasu.


Stosować nalewkę w miarę potrzeby, smarując chore miejsca. Właściciel serwisu na podstawie art.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty